Adevărata miză a digitalizării
Tot mai multe companii, atât românești, cât și străine, au derulat sau se pregătesc să deruleze proiecte de digitalizare. Deja în plin avânt, digitalizarea a fost impulsionată de pandemia care a lovit întreaga lume. Concluzia studiilor efectuate pe acest subiect nu este, însă, deloc încurajatoare: companiile nu își ating obiectivele propuse și, mai îngrijorător, nu reușesc să profite de extraordinara oportunitate a digitalizării pentru a se diferenția de concurență
Context. Pandemia a accelerat ceea ce era deja un trend bine conturat: inițiativele de digitalizare – fie că le numim proiecte de “Transformare Digitală” sau, simplu, “Digitalizări” – s-au înmulțit, iar așteptările proprietarilor de business-uri, care au demarat astfel de proiecte, au fost extrem de mari. Surprinzător sau nu, rezultatele așteptate nu se văd deloc sau sunt mult sub așteptări. Studii efectuate la nivel internațional vin să confirme acest lucru. Executivii companiilor în cauză sunt profund dezamăgiți de ritmul lent în care se derulează aceste proiecte, ca și de beneficiile obținute. Companiile investesc sume considerabile în aceste proiecte, dar rezultatele sunt modeste.
De ce majoritatea proiectelor de digitalizare au un impact limitat. Sigur ca există mai multe cauze. Cele mai vizibile țin de absența unei susțineri clare din partea top managementului sau de scopul lor limitat. În multe cazuri, nu sunt definite obiective clare ale digitalizării sau nu există resursele potrivite pentru derularea acestor proiecte. Cauza mai putin vizibilă e, însă, cea care are impactul cel mai mare: majoritatea firmelor se limitează la a derula proiecte ce vizează eficientizarea activității interne, în timp ce adevărații câștigători sunt cei care folosesc această oportunitate pentru a genera valoare pentru clienții lor, adresând direct nevoi reale ale acestora.
Cei (puțini) care câștigă și cei (mulți) care pierd. Spre deosebire de proiectele de “eficientizare digitală”, proiectele de “transformare digitală” sunt excelente oportunități pentru a revizui multiple aspecte ale afacerii: modelul operațional (procesele de business), structura organizatorică, modelul de business, talentul și competențele existente, produsele și serviciile comercializate și, nu în ultimul rând, elementele definitorii ale culturii organizaționale. Câștigătorii vor fi cei care vor porni la drum cu mentalitatea de a genera valoare suplimentară pentru clienți, prin adresarea unor nevoi reale din piață. Mai mult, impactul pe termen lung va fi direct influențat de dezvoltarea unor modele sustenabile de business, în care componenta digitală va juca un rol esențial.
Enovise Present – partener al companiilor care vor să facă diferența. Proiectele de transformare digitală pot avea un impact considerabil asupra traiectoriei viitoare a unei companii. Miza e imensă. Bine structurate, cu suportul necondiționat al top managementului și cu mentalitatea potrivită, aceste inițiative pot transforma și compania dumneavoastră într-unul din câștigătorii “valului digital”.
Dacă “transformarea digitală” a companiei dumneavoastră a depășit stadiul de simplă idee și considerați serios acest pas în perioada următoare, vă invităm la un dialog pe acest subiect. Ne-ar face o deosebită plăcere să vă putem sprijini în această călătorie fascinantă! Puteți să ne contactați la adresele: adrian.banciu@enovisepresent.com sau ionutzaharia@enovisepresent.com.
Mai multe informații și articole cu privire la digitalizare și inovare găsiți pe site-ul nostru: www.enovisepresent.com/noutati