Cât de pregătite sunt companiile pentru a inova?

Inovația nu mai este de mult un “nice to have” pentru companii, indiferent de mărimea lor sau de industriile în care activează. A devenit un “must have”, iar contextul actual nu face decât să-i crească importanța.

70% din cei care conduc companiile văd inovația ca pe “unul din primele 3 motoare de creștere” în propriile companii. Mai mult, 80% dintre ei consideră că modelele actuale de business sunt puternic amenințate.

Află aici mai multe detalii despre » Business Model Innovation

 

De unde vine creșterea?

Sunt companii care conștientizează importanța inovației. Atunci când ești o companie ambițioasă și vrei să crești sustenabil, top managementul înțelege foarte bine că nu ai multe opțiuni la dispoziție:

  • fie încerci să maximizezi rezultatele de pe piețele tradiționale, adresându-te clienților existenți cu produsele și serviciile existente;
  • fie încerci să crești abordând piețe adiacente, apropiate celor tradiționale, făcând mici modificari (incrementale) produselor și serviciilor existente în portofoliu;
  • fie deschizi piețe complet noi și/sau lansezi produse și servicii cu totul noi.

Unele companii inovează mai bine, altele întâmpină greutăți în a inova. Cauzele sunt diverse » Descoperă top 3 provocări în inovație. Poate nu e surprinzător faptul că inovațiile “minore” sau “incrementale” reprezintă intre 85% și 90% din totalul proiectelor de inovație, conform studiilor făcute la nivel internațional. Gradul de risc este, în acest caz, (mai) limitat. Pe de altă parte, doar 14% din inovațiile de produse noi au fost “substanțiale”, dar contribuția lor la profitul total realizat de companiile care au inovat în produse a fost de 61%.

 

Inovația NU se întâmplă “pur și simplu” …

Chiar și companiile care înțeleg importanța inovației ignoră un prim pas esențial: evaluarea gradului în care companiile lor sunt pregătite pentru inovație.

A trece de la stadiul în care companiile inovează “ocazional”, de tipul one-off projects, la stadiul de implementare a unui proces repetitiv de inovație, este, de cele mai multe ori, un drum lung și anevoios. Eliminarea acestui “decalaj” presupune mai mult decât bune intenții și angajamente verbale. Presupune schimbări importante la nivelul organizațiilor respective.

Tentația de a crede că orice companie poate inova, indiferent de cât de bine e pregătită pentru asta, e foarte mare. Am observat o anumită neînțelegere, chiar și la persoane aflate în poziții executive, asupra abordării unui proiect de inovație. Fără o înțelegere clară a obiectivelor, a procesului în sine, a rolurilor și a evaluării progresului, un proiect de inovație nu va duce nicăieri și va mări reticența top managementului asupra acestui tip de inițiative.

 

Din punctul nostru de vedere, companiile trebuie să se concentreze pe cinci arii principale atunci când își evaluează nivelul de maturitate pentru a inova într-un mod structurat și continuu: strategie, procese, capabilități, resurse și cultură.

 

  • Strategie: existența unei strategii de inovare, aliniată cu strategia companiei, pentru atingerea obiectivelor strategice
  • Procese: modul în care dezvoltăm idei noi și le transformăm în valoare adaugată pentru clienți
  • Capabilități: competențele cerute, experiența dobândită și parteneriatele necesare pentru a inova
  • Resurse: managementul resurselor umane, financiare și materiale necesare inovației
  • Cultură: comportamentele adecvate inovării, precum și leadershipul care susține și încurajează o cultură a inovației   

Înainte de a începe orice proiect de inovație, liderii din organizații ar trebui să se asigure că acestea pot susține inovația. Nepregătite, organizațiile vor genera proiecte eșuate, resurse irosite și frustrări ale angajaților.

 


 

În ce măsură este organizația ta pregătită pentru inovație?

Dacă ești interesat de subiect și crezi că inovația poate fi unul din motoarele principale de creștere ale companiei tale, te rugăm să completezi chestionarul de mai jos:

 

Descoperă cât de pregătită este compania ta pentru a inova.

 » Completează chestionarul de evaluare

 

După completarea chestionarului, te invităm la o discuție aplicată care te va ajuta să înțelegi cât de pregătită este compania ta pentru a inova și ce trebuie să facă pentru a implementa o cultură a inovației.    

 

 

PS: Urmăriți postările viitoare de pe site-ul nostru sau de pe pagina de Linkedin pentru a fi la curent cu ultimele noutăți. Mulțumim!